Autor:
Tartu Ülikooli eetikakeskus

Põnev loengusari toob teaduse kuulajani lõunaeesti keeles

Tartu Maailmaülikooli raames tehtav sari „Tiidüsjutt“ pakub huvilistele kuulamiseks hulga loenguid teadusteemadel – nii Lõuna-Eesti rahvastest, psühholoogiast kui koroonaviirusest.

„Tiidüsjutt“ on lõunaeestikeelne (tartu, mulgi, võro, seto) populaarteaduslik loengusari, mille esimesed loengud on nüüd huvilistele kuulatavad. Sarja tehakse Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva projekti Tartu Maailmaülikool tegemiste raames, mida veab TÜ eetikakeskus.

„Need loengud aitavad otsida ja luua kontakte Lõuna-Eesti piirkonnas ning tutvustada kogukondadele teadustööde tulemusi,“ selgitab Triinu Laan, eetikakeskuse projektijuht, „Nii panustab Tartu Ülikool nende keelte kestlikkusse.“

Esimese loengu tartu keelest ja tartu keeles pidas eesti keele ajaloo ja murrete professor Karl Pajusalu. Teises loengus räägib lõunaeesti keele ja kultuuri lektor Sulev Iva võro keeles lõunaeesti keeltest ja rahvastest.

„Kokkulepped loengu pidamiseks on tehtud veel mitmete teadlastega, seega oodata on loenguid psühholoogiast, koroonaviirusest, farmaatsiast, atmosfäärifüüsikast ja eetikast,“ ütleb Laan ning lisab, et peagi saab avalikuks ka Viljandi Kultuuriakadeemia projektikoordinaatori Marit Külvi tartukeelne loeng Lõuna-Eesti vanemast sünnipärimusest.

20–30-minutilised loengud on kuulamiseks väljas veebilehel http://www.helyait.ee/tiidusjutt

Tartu Maailmaülikool on kogukonnaakadeemia tüüpi ürituste sari, kus kohtuvad Lõuna-Eesti aktiivsed kogukonnad ja teadlased, et vahetada kogemusi, otsida üleilmsetele probleemidele kohapealseid lahendusi ja vastupidi. Tartu Maailmaülikool on ametlik osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Päisefoto: TÜ eetikakeskus
 

Tiidüsjuttu kuulama!

Klõpsa siia
Euroopa päeva veebiloeng 7. mail

Huvilisi oodatakse 7. mail Euroopa päeva avalikule veebiloengule

TÜ vaimse tervise konverents „Tööheaolu – mis ja kelle asi?“

Tartu Ülikool kutsub vaimse tervise konverentsile, kus kõneldakse tööheaolust

Foto on dekoratiivne

Mare Kitsnik: miks rääkida Eestis eesti keelt (teise keelena)?